Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

I edycja 2011/12

I edycja programu pod nazwą „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna kuchnia Polska" trwała od maja 2011 roku do marca 2012 roku. Wzięli w niej udział uczniowie ze szkół i uczelni gastronomicznych z województw: mazowieckiego, małopolskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego i pomorskiego oraz województw do nich przyległych. W ramach programu odbyły się:

  • zajęcia teoretyczne, przygotowujące do udziału w warsztatach
  • dwudniowe warsztaty kulinarne z ekspertami
  • zajęcia grupowe w szkołach - przygotowanie przepisów dań na konkurs
  • finałowy konkurs kulinarny w Warszawie


Program był objęty patronatem honorowym: Ministerstwa Edukacji, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałków Województw: Małopolskiego, Mazowieckiego, Pomorskiego i Wielkopolskiego. Patronem medialnym Projektu była Gazeta Wyborcza i jej dodatek kulinarny „Palce Lizać". Sponsorami Projektu były firmy MPM i STALGAST.

Projekt finansowany był przez UE w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej oraz przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.

Zobacz także