Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

III edycja 2013

III edycja programu pod nazwą „Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej" trwała od marca do października 2013 r. W warsztatach kulinarnych wzięło udział 18 szkół gastronomicznych z całej Polski.

 

W ramach programu odbyły się:

  • zajęcia teoretyczne
  • zajęcia praktyczne prowadzone przez nauczycieli zawodu, w tym przygotowanie przepisów konkursowych


Uczestnicy warsztatów wzięli również udział w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny, wykorzystujący polskie produkty zarejestrowane w Unii Europejskiej, organizowanego na zlecenie MRiRW. Był on skierowany do młodych kucharzy ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Dziesięć najlepszych zespołów, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do Warszawy. Aż osiem z nich było uczestnikami warsztatów kulinarnych EFRWP „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska".

Finał konkursu odbył się 5 października 2013 r. w Warszawie. Lista zwycięzców dostępna jest tutaj.

Laureaci II i III miejsca, którzy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w ramach programu „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" otrzymali od EFRWP dodatkową nagrodę w postaci 5-dniowego kursu sztuki kulinarnej w Akademii Marcina Budynka.

Inicjatorem programu „Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej" był Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, a jego operatorem Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL).