Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

IV edycja

IV edycja programu pod nazwą „Gotuj lokalnie" trwała od marca do października 2014 r. W warsztatach kulinarnych wzięło udział 20 szkół gastronomicznych z całej Polski.

 

W ramach programu odbyły się:

  • szkolenia dla nauczycieli
  • warsztaty dla uczniów w szkołach
  • ogólnopolski konkurs kulinarny

 

Nauczyciele, którzy zostali wytypowani przez szkoły, w dniach 27-28 marca 2014 r. wzięli udział w szkoleniu metodycznym podczas Targów EuroGastro, gdzie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Marcina Budynka i Tomasza Jakubiaka - znanych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych. Na zakończenie szkolenia nauczyciele zmierzyli się w mini konkursie kulinarnym.

 

Warsztaty dla uczniów, prowadzone były w okresie od kwietnia do czerwca br., w formie zajęć pozalekcyjnych.

 

Uczestnicy programu wzięli również udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym, w ramach którego w 2-osobowych drużynach przygotowali własne receptury na danie główne oraz zimną przekąskę lub deser dla 4 osób. Głównym składnikiem ich propozycji był produkt regionalny. Dziesięć najlepszych zespołów, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, wzięło udział w finale konkursu, który odbył się 27 września br. w Warszawie. Lista laureatów dostępna jest tutaj.

 

Nagrodą dla zwycięzców był kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

 

Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z finału w galerii.



Projekt „Gotuj lokalnie" realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.

 

 

 

 

Więcej informacji o tradycyjnych produktach i nowoczesnej kuchni polskiej pod linkiem: www.produkty-tradycyjne.pl