Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

VI edycja

 

CEL:

 

Ideą projektu jest przekazanie nauczycielom i uczniom wiedzy, jakie produkty lokalne, regionalne są dostępne w danym regionie oraz  podkreślenie, jak ważna jest jakość produktów (zaznaczenie wpływu na jakość potrawy i efekt końcowy). Jakość produktu zależy także od jego świeżości, którą można osiągnąć zakup u lokalnych producentów żywności.

 

Wychodząc naprzeciw trendom kulinarnym, chcemy uświadomić przyszłych kucharzy, jak świeże, lokalne produkty wykorzystywać w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej.

 

 

UCZESTNICY:

 

W projekcie wzięło udział 12 szkół z całej Polski:

 

Lp.

Nazwa szkoły

Województwo

1

Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. St. Staszica w Bytowie

pomorskie

2

Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu

warmińsko-mazurskie

3

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie

mazowieckie

4

Zespół Szkół Gastronomicznych  im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim

lubuskie

5

Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach

śląskie

6

Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu

wielkopolskie

7

Powiatowy Zespół Szkół nr 1 W Kościerzynie

pomorskie

8

Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej

małopolskie

9

Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie im Jędrzeja Śniadeckiego

warmińsko-mazurskie

10

Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza W Szydłowcu

mazowieckie

11

Zespół Szkół nr 7 w Tychach

śląskie

12

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze

lubuskie

 

 

REALIZACJA:

 

W pierwszym etapie, nauczyciele z zakwalifikowanych szkół, wzięli udział w szkoleniu kulinarnym w dniach 5-6 kwietnia 2016 r. w Warszawie. Głównym motywem kulinarnym tegorocznej edycji była polska wołowina w połączeniu z produktami regionalnymi. Szkolenie zakończyło się konkursem kulinarnym.

 

W pierwszym dniu nauczyciele wzięli udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Marcina Budynka i Jacka Wesołowskiego. W drugim dniu uczestnicy w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dania główne, w których głównymi składnikami był antrykot wołowy w połączeniu z produktami regionalnymi. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Marcin Budynek, Jacek Wesołowski, Karolina Lupa oraz Mats Johansson.

 

Zwycięzcami zostali:

 

I miejsce - Marta Bińkowska i Anna Kamińska - Zespół Szkół im Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu


II miejsce - Ewa Dera i Piotr Kisson - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim


III miejsce - Aleksandra Bala i Katarzyna Gliniecka - Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu

 

Nagrodą dla zdobywców trzech pierwszych miejsc w konkursie dla nauczycieli były dwudniowe warsztaty kulinarne, które odbyły się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k/Międzyzdrojów w dn. 8-10 maja 2016 r.

 

Po zakończonym szkoleniu nauczyciele przeprowadzili zajęcia teoretyczne i praktyczne dla uczniów w szkołach w wymiarze 10 godz. lekcyjnych. Każda szkoła otrzymała kwotę 500 zł na zakup produktów do przeprowadzenia warsztatów praktycznych.

 

Projekt zakończył się Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym dla uczniów. Uczniowie ze szkół, pod nadzorem nauczyciela, w 2-osobowych zespołach przygotowali przepisy na danie główne oraz przystawkę, którego głównym składnikiem była wołowina, polska kasza pęczak lub gryczana oraz min. dwa produkty regionalne.

 

Spośród nadesłanych propozycji ze szkół, komisja konkursowa wybrała 12 ekip, które zostały zaproszone na kulinarne zmagania do Warszawy. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem wołowiny, polskich kasz: pęczaku lub kaszy gryczanej oraz produktów regionalnych.

 

Zwycięzcami konkursu zostali:

 

I MIEJSCE

Paulina Smolnik i Dariusz Serkis z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim

Opiekunowie: Piotr Kisson, Ewa Dera

 

II MIEJSCE

Kinga Mikuła i Michał Kowalski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Katowicach

Opiekun: Katarzyna Kopeć - Chodnicka, Beata Glinka

 

III MIEJSCE

Konrad Żabicki i Tomasz Rosiński z Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie

Opiekun: Aneta Kalinowska i Michał Denesiuk

 

Nagrodą główną dla zwycięzców, ufundowaną Fundację EFRWP, był 5-dniowy kurs w Akademii Marcina Budynka w Augustowie.

 

 

 

Projekt realizowany jest we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka.