II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rozstrzygnięta

07/10/13 Aktualności

6 października br., poznaliśmy laureatów II edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem polskich produktów zarejestrowanych w UE. Ogłoszenie wyników odbyło się w  warszawskiej Fortecy podczas Kiermaszu Produktów Regionalnych i  Tradycyjnych.

W konkursie udział wzięli młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z  różnych regionów Polski. Dziesięć najlepszych szkół, wyłonionych na  podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do  Warszawy. Aż 8 ekip laureatów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych EFRWP „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Oto laureaci:

I nagroda – Aleksandra Szymczak i Sylwia Kwiecień, Zespół Szkół im. KOP w Szydłowcu – Pieczona pierś z gęsi z miksem sałat winegret
II nagroda – Michał Wester i Anna Tymicka, Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – Comber jagnięcy na salsie z buraków w towarzystwie puree groszkowego i uszek z kaszą gryczaną i bryndzą podhalańską
III nagroda – Ida Popis i Michał Kozłowski, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie – Jagnięcina pieczona w glinie z puree z bobu i komosy

Wyróżnienie – Joanna Chrzanowska i Karina Dudzińska, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu – Comber jagnięcy z marchwią i sosem pietruszkowo-topinamburowym
Wyróżnienie – Grzegorz Marzejon, Zespół Szkół Gastronomicznych w Gdyni – Pierś z gęsi na postumencie z „Pięknego Jasia”
Wyróżnienie – Adrianna Lepak, Zespół Szkół Agrotechnicznych w Ropczycach – Schab w miodowo-musztardowej zaprawie z zapiekanka ziemniaczaną z kurdybankiem i grillowanymi pomidorkami z oscypkiem

Warto podkreślić, że uczniowie, którzy zajęli II i III miejsce, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację. Specjalnie dla nich EFRWP ufundował dodatkową nagrodę w postaci 5-dniowego kurs sztuki kulinarnej w Akademii Marcina Budynka.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy.

Konkurs na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty organizowany był przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy wsparciu EFRWP.

Więcej informacji o programie „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” znajduje się na stronie: https://www.efrwp.deev.pl/edukacja/tradycyjne-produkty-nowoczesna-kuchnia-polska