Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

Strona główna Programy edukacyjne Warsztaty kulinarne "Gotuj lokalnie" IV edycja Szkolenie metodyczne dla nauczycieli programu „Gotuj lokalnie”

Szkolenie metodyczne dla nauczycieli programu „Gotuj lokalnie”

Szkolenie dla nauczycieli uczestniczących w programie „Gotuj lokalnie” odbyło się w dniach 27-28 marca w ramach międzynarodowych targów gastronomicznych „EuroGastro”. Zajęcia zostały przygotowane przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka, a prowadzili je: Tomasz Jakubiak – dziennikarz kulinarny i kucharz oraz Marcin Budynek, szef kuchni i akademii kulinarnej.

Podczas szkolenia uczestnicy pod okiem najlepszych kucharzy w Polsce przygotowywali się do prowadzenia warsztatów kulinarnych ze swoimi uczniami. Dowiedzieli się m.in. czym wyróżniają się produkty opatrzone certyfikatami i znakami jakości, jak ważna jest współpraca z producentami i jakie ma ona znaczenie dla jakości potraw, a także jak w nowoczesny sposób wykorzystać te regionalne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej.


Na zakończenie zajęć nauczyciele ze szkół gastronomicznych z całej Polski zmierzyli się w dwuosobowych zespołach, podczas I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gotuj lokalnie”. Jego tematem przewodnim było wykorzystaniem regionalnych produktów z woj. podlaskiego oraz polskiej wieprzowiny. Pomysłowość i wyczucie smaku uczestników oceniało profesjonalne jury: Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni, Robert Sowa, szef kuchni i doświadczony restaurator oraz Joseph Seeletso, szef kuchni i studia kulinarnego.

 

Organizatorem konkursu była nasza Fundacja oraz Akademia Kulinarna Marcina Budynka.

 

 

 

Materiały do pobrania

Zobacz także