Konkurs „Gotuj lokalnie” na Targach EuroGastro

28/03/14 Aktualności

Nauczyciele, którzy poprowadzą zajęcia z uczniami w szkołach gastronomicznych w ramach projektu „Gotuj lokalnie”, wzięli udział w szkoleniu kulinarnym. Podczas dwóch dni zmagań, mieli okazje doskonalić swoja sztukę gotowania pod okiem profesjonalnych szefów kuchni z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Szkolenie, które odbyło się podczas Tarów EuroGastro, zakończyło się Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym. Nauczyciele w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dania główne, w których łączyli regionalne produkty z woj. podlaskiego, takie jak ser koryciński z tradycyjną, polska wieprzowiną – a wszystko w nowoczesnym wydaniu. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Robert Sowa – szef kuchni i doświadczony restaurator, Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Joseph Seeletso – szef kuchni.

Zwycięzcy:

I miejsce – Ewa Starzak-Jankowska – Zespół Szkół Zieleni w Radzymienie i

Agnieszka Maciejska – Zespół Szkół nr 2 CKU w Pyrzycach

II miejsce – Jolanta Mastalska – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Cieżkowicach i Agata Bojdo – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie

III miejsce – Iwona Kiełt – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie i

Iwona Pieniążek – Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie

Szkolenie odbyło się w ramach projektu „Gotuj lokalnie” realizowanego przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. Kolejnym etapem będą warsztaty dla uczniów szkół gastronomicznych, poprowadzone przez nauczycieli.