Znamy już laureatów I etapu konkursu kulinarnego prowadzonego w ramach projektu „Gotuj lokalnie”. 10 zespołów, które przygotowało najlepsze receptury na dania z produktów regionalnych i tradycyjnych, weźmie udział w wielkim finale w Warszawie!
Podczas wyboru najlepszych przepisów, jury kierowało się następującymi kryteriami:
- odpowiednie wyeksponowanie, wykorzystanie i zastosowanie oraz połączenie w daniu produktu regionalnego z innymi produktami
- smak i wyczuwalność przypraw
- prezentacja potraw
- innowacyjność i oryginalność przepisu
Lista szkół i potraw, które zostały zakwalifikowane do finału konkursu kulinarnego:
Szkoła | Ekipa – imiona i nazwiska uczniów | Danie główne | Przystawka lub deser |
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu |
Wioleta Sula, Ewelina Bis |
Pstrąg z Hrabstwa Kłodzkiego z karmelizowanymi warzywami oraz nutką sosu szafranowego | Zapiekany ser kozi w towarzystwie botwinki i pora w sosie jabłkowo-buraczkowym z chipsem z ziemniaka |
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I. J. Padarewskiego w Ciężkowicach |
Monika Gaborek, Weronika Zięcina |
Comber jagnięcy w posypce kaszy gryczanej z pasztecikiem selerowym na aksamitnym sosie śliwkowym | Smażony jesiotr w galarecie jabłkowej na toście chleba prądnickiego |
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim | Agnieszka Dymińska, Anna Łohonko | Długo pieczone policzki w duecie kaszanki, chrzanowej fasoli i esencji z majeranku | Strudel rolowany z kozim serem, makiem i duszonymi wiśniami w półtoraku |
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim | Maciej Pisarek, Kamila Woźniak |
Enklawa z perliczki | Macerowany sandacz na zakwaszanych grzybach z krokietem serowym i sosem z puszystych żółtek |
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli |
Anna Garbacz, Aleksandra Jarosz | Kulebiak | Nadziewany chleb regionalny |
Zespó Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie | Małgorzta Wesołowska, Mariola Starzyk | Pierożki z jagnięciny na cappuccino borowikowym z płatkami z oscypka i skwarkami z kindziuka ze szparagami |
Suflet czekoladowy z oscypkiem podany z musem kasztanowym na sosie miodowo-orzechowym z truskawkami |
Zespół Szkół RCKU w Kościelcu | Weronika Kozłowska, Bartłomiej Brzozowski | Winna pierś z gęsi z pyrczakami osłodzona konfiturą cebulową | Cisteczka lazur z gruszką |
Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach |
Sylwia Czmut, Karolina Jackowiak |
Pierogi z pokrzywą ‘ | Przysmak dzika na żurawinowym puchu |
Zespół Szkół Ponadgimnazjalych nr 2 CKP im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie | Arkadiusz Olszewski, Konrad Talarek | Comber z sarny z sosem z czarnego bzu, babeczką z pęczaku, pianką z buraka praz puree z topinamburu | Fondant czekoadowy z frużeliną wiśniową |
Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszeskiego w Opolu |
Katrina Panicz, Denis Kołodziejczyk |
Karminadle śląskie z pańćkrautem | Śląskie ciasteczka z mleka w proszku |
Finał konkursu kulinarnego odbędzie się w dniach 26-27 września br. w Warszawie. Nagrodą główną jest tygodniowy staż w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka w Augustowie.
Więcej informacji o projekcie można znaleźć tutaj: Gotuj lokalnie