Finaliści I etapu konkursu kulinarnego „Gotuj lokalnie”

22/08/14 Aktualności

Znamy już laureatów I etapu konkursu kulinarnego prowadzonego w ramach projektu „Gotuj lokalnie”. 10 zespołów, które przygotowało najlepsze receptury na dania z produktów regionalnych i tradycyjnych, weźmie udział w wielkim finale w Warszawie!

Podczas wyboru najlepszych przepisów, jury kierowało się następującymi kryteriami:

  • odpowiednie wyeksponowanie, wykorzystanie i zastosowanie oraz połączenie w daniu produktu regionalnego z innymi produktami
  • smak i wyczuwalność przypraw
  • prezentacja potraw
  • innowacyjność i oryginalność przepisu

Lista szkół i potraw, które zostały zakwalifikowane do finału konkursu kulinarnego:

Szkoła Ekipa – imiona i nazwiska uczniów Danie główne Przystawka lub deser
Zespół Szkół Ogólnokształcących
i Zawodowych im. Mjra H. Sucharskiego
w Bolesławcu
Wioleta Sula,
Ewelina Bis
Pstrąg z Hrabstwa Kłodzkiego z karmelizowanymi warzywami oraz nutką sosu szafranowego Zapiekany ser kozi w towarzystwie botwinki i pora w sosie jabłkowo-buraczkowym z  chipsem z ziemniaka
Zespół Szkół Ogólnokształcących
i Zawodowych im. I. J. Padarewskiego
w Ciężkowicach
Monika Gaborek,
Weronika Zięcina
Comber jagnięcy w posypce kaszy gryczanej z pasztecikiem selerowym na aksamitnym sosie śliwkowym Smażony jesiotr w galarecie jabłkowej na toście chleba prądnickiego
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w  Gorzowie Wielkopolskim Agnieszka Dymińska, Anna Łohonko Długo pieczone policzki w duecie kaszanki, chrzanowej fasoli i esencji z majeranku Strudel rolowany z kozim serem, makiem i duszonymi wiśniami w półtoraku
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w  Gorzowie Wielkopolskim Maciej Pisarek,
Kamila Woźniak
Enklawa z perliczki Macerowany sandacz na zakwaszanych grzybach z krokietem serowym i sosem z puszystych żółtek
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 
im. Króla Jana III Sobieskiego
w Stalowej Woli
Anna Garbacz, Aleksandra Jarosz Kulebiak Nadziewany chleb regionalny
Zespó Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie Małgorzta Wesołowska, Mariola Starzyk Pierożki z jagnięciny na
cappuccino borowikowym z płatkami z oscypka i skwarkami z  kindziuka ze szparagami
Suflet czekoladowy z oscypkiem podany z musem kasztanowym na sosie miodowo-orzechowym z truskawkami
Zespół Szkół RCKU w Kościelcu Weronika Kozłowska, Bartłomiej Brzozowski Winna pierś z gęsi z pyrczakami osłodzona konfiturą cebulową Cisteczka lazur z gruszką
Zespół Szkół Rolniczych
im. Wincentego Witosa w Ostrożanach
Sylwia Czmut,
Karolina Jackowiak
Pierogi z pokrzywą ‘ Przysmak dzika na żurawinowym puchu
Zespół Szkół Ponadgimnazjalych nr 2 CKP im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie Arkadiusz Olszewski, Konrad Talarek Comber z sarny z sosem z czarnego bzu, babeczką z pęczaku, pianką z buraka praz puree z topinamburu Fondant czekoadowy z frużeliną wiśniową
Zespół Szkół Zawodowych nr 4 
im. Bronisława Koraszeskiego w  Opolu
Katrina Panicz,
Denis Kołodziejczyk
Karminadle śląskie z pańćkrautem Śląskie ciasteczka z mleka w proszku

Finał konkursu kulinarnego odbędzie się w dniach 26-27 września br. w Warszawie. Nagrodą główną jest tygodniowy staż w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka w Augustowie.

Więcej informacji o projekcie można znaleźć tutaj: Gotuj lokalnie