W sobotę, 27 września w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, rozstrzygnięty został ogólnopolski konkurs kulinarny „Gotuj lokalnie”, będący posumowaniem programu naszej fundacji.
W konkursie wzięło udział 10 ekip, wybranych w I etapie konkursu, z różnych regionów Polski, których zadaniem było zaprezentowanie na talerzu w nowoczesny sposób produktów regionalnych.
W skład komisji konkursowej weszli:
- Jerzy Pasikowski – szef kuchni i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka
- Tomasz Jakubiak – szef kuchni i dziennikarz kulinarny
Zadaniem każdego zespołu było przygotowanie dania głównego i przystawki lub deseru, których bazą były przede wszystkim polskie produkty tradycyjne i lokalne.
Zwycięzcami konkursu zostali:
I miejsce – Agnieszka Dymińska i Anna Łohonko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
II miejsce – Maciej Pisarek i Kamila Woźniak – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
Obie drużyny przygotował nauczyciel Paweł Salamon
III miejsce – Weronika Kozłowska i Bartłomiej Brzozowski – Zespół Szkół RCKU w Kościelcu, których opiekunem była Jolanta Chruścielska
Gratulujemy zwycięzcom!
Zwycięzcy zachwycili jurorów długo pieczonymi policzkami wieprzowymi w duecie kaszanki, chrzanowej fasoli i esencji z majeranku oraz strudlem rolowanym z kozim serem, makiem i duszonymi wiśniami w półtoraku.
Szczegółową relację i przepisy z konkursu zamieścimy w najbliższym czasie.
Więcej o programie tutaj.