27 września br. odbył się finał konkursu kulinarnego w ramach programu „Gotuj lokalnie”. Poniżej prezentujemy zwycięskie przepisy na przystawki, dania główne oraz desery z wykorzystaniem produktów regionalnych.
I miejsce – Agnieszka Dymińska i Anna Łohonko z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim:
- DANIE GŁÓWNE: Długo pieczone policzki w duecie kaszanki, chrzanowej fasoli i esencją z majeranku
- DESER: Strudel rolowany z kozim serem, makiem i duszonymi wiśniami w półtoraku
II miejsce – Maciej Pisarek i Kamila Woźniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim:
- PRZYSTAWKA: Macerowany sandacz na zakwaszanych grzybach z krokietem serowym i sosem z puszystych żółtek
- DANIE GŁÓWNE: Enklawa z perliczki
III miejsce – Weronika Kozłowska i Bartłomiej Brzozowski z Zespołu Szkół RCKU w Kościelcu:
- DANIE GŁÓWNE: Winna pierś z gęsi z pyrczakami osłodzona konfiturą cebulową
- DESER: Ciasteczka lazur z gruszką