Wspólnie z Powiatowym Urzędem Pracy w Nysie od czerwca br. realizujemy pilotażową edycję programu „Aktywizacja Świetlic Wiejskich”. Po szkoleniu z metodyki i planowania pracy w świetlicy wiejskiej, kompetencji społecznych, zagadnień prawnych, podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz szeregu lokalnych inicjatyw, przyszedł czas na – warsztaty kulinarne!
Ostatnio animatorzy świetlic wiejskich wraz z przedstawicielami Kół Gospodyń Wiejskich uczestniczyli w spotkaniu, podczas którego mieli okazję zdobyć wiedzę i umiejętności umożliwiające im samodzielne prowadzenie warsztatów kulinarnych dla mieszkańców swoich miejscowości. Doświadczeniami i pomysłami na ciekawe potrawy z uczestnikami podzielił się znany szef kuchni – Marcin Budynek. Podczas szkolenia prowadzący podkreślił, że każdy region posiada swoje lokalne produkty i przysmaki, które warto przekazywać następnym pokoleniom. Wiedza zdobyta podczas warsztatów będzie dla animatorów cenną wskazówką jak w ciekawy sposób promować lokalną żywność oraz przygotowywać na jej bazie potrawy podczas zajęć w swoich świetlicach.
Najciekawsze dania przygotowane podczas wspólnego gotowania w świetlicach wiejskich zostaną zaprezentowane w trakcie świątecznego kiermaszu żywności w Nysie, jak również wydane w formie książki kucharskiej.
Więcej informacji o programie można znaleźć tutaj: AKTYWIZACJA ŚWIETLIC WIEJSKICH