Nauczyciele ze szkół gastronomicznych, którzy poprowadzą zajęcia z uczniami w ramach projektu „Gotuj lokalnie”, wzięli udział w szkoleniu kulinarnym w dniach 26-27 marca br. Głównym motywem kulinarnym tegorocznej edycji jest polska wieprzowina i kasza.
Szkolenie odbyło się podczas Tarów EuroGastro i zakończyło się II Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym. W pierwszym dniu nauczyciele wzięli udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Marcina Budynka i Josepha Seeletso. W drugim dniu uczestnicy w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dania główne, w których głównymi składnikami były wieprzowina i kasza. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni, Joseph Seeletso – szef kuchni, Katarzyna Oponowicz – Związek Polskie Mięso, Artur Świerżewski – szef kuchni w hotelu Trylogia oraz Mirosław Karolczuk – Zastępca burmistrza Augustowa.
Zwycięzcy:
I miejsce – Marta Bińkowska- Zespół Szkół im Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu i Jakub Kasiński – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Limanowej
II miejsce – Sylwia Furmanek – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. S. Staszica w Bytowie i Karolina Konarska – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kluczborku
III miejsce – Milena Stępniak – Zespół Szkół Rolniczych CKU w Sochaczewie i Jolanta Swat – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w Strzałkowie
Szkolenie zostało zorganizowane przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. W kolejnym etapie przeszkoleni nauczyciele poprowadzą warsztaty dla uczniów w swoich szkołach.