Znamy już finalistów I etapu konkursu kulinarnego w ramach projektu „Gotuj lokalnie”. 10 zespołów, które przygotowało najlepsze receptury na dania z produktów regionalnych i tradycyjnych, weźmie udział w finale w Warszawie!
Podczas wyboru najlepszych przepisów, jury kierowało się następującymi kryteriami:
- odpowiednie wyeksponowanie, wykorzystanie i zastosowanie produktów podstawowych tj. wieprzowiny i polskich kasz.
- smak przypraw
- prezentacja potraw
- innowacyjność i oryginalność przepisu
Lista szkół i potraw, które zostały zakwalifikowane do finału konkursu kulinarnego:
Lp. | Szkoła | Uczeń 1 | Uczeń 2 | Danie Główne | Przystawka/Deser |
1 | Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsko-Białej | Julia Podstawna | Adam Gandzel | Żeberka w miodzie z kaszą jaglaną i morelowym sosie | Torcik czekoladowy z malinową żelką na korzennej „ziemi” |
2 | Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. St. Staszica w Bytowie | Agnieszka Pluto-Prądzińska | Anna Warnke | Polędwica/kasza/skorzonera/rabarbar/burak | Kasza jaglana/granat/mango/mięta/rabarbar |
3 | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Kluczborku | Dominika Wojcieszek | Aleksandra Pietrzak | Polędwiczka w pudrze z gruszką faszerowaną kapustą i śliwkami z kaszotto z burakami | Wątróbka z sosem czekoladowym na jabłkach i puree z rabarbaru |
4 | Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ks. prof. Józefa Tischnera w Limanowej | Anna Pijanowska | Paulina Czopek | Polędwiczka wieprzowa w sosie/pęczak/buraczkiu | Zawijaki boczkowe/puree z avocado/nowalijki |
5 | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Strzałkowie | Weronika Biadasz | Żanetta Grzelak | Polędwiczka faszerowana kaszą jaglaną z ziołami | Owocowe cannelloni z truskawkami |
6 | Zespół Szkół Technicznych nr 4 w Suwałkach | Marcin Gąglewski | Anna Żaborowska | Kasza kuskus z suszonymi pomidorami oraz marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu. | Warzywa z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką |
7 | Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu | Kinga Trzaska | Karolina Kiljanek | Roladka ze schabu z fasolą korczyńską, podana z warzywami, chipsem z kaszy jęczmiennej oraz z sosem żubrówkowym | Kanapka z chleba prądnickiego ze schabem, cykorią, kolorową marchewką oprószona kaszą gryczaną |
8 | Zespół Szkół nr 7 w Tychach | Jagoda Szkrobol | Magdalena Tańczyk | Pieczony schab z bryndzą na kaszy jaglanej | Owocowe trio |
9 | Zespół Szkół Nr 1 w Wieluniu | Anna Janucik | Szymon Zakręta | Winny gulasz z szynki podawany z kaszą gryczaną aromatyzowaną lubczykiem z sosem porzeczkowym, cukinią, burakiem i chipsem z parmezanu | Mus jaglany w otoczce z żelu wiśniowego podawany na cieście cygaretowym. |
10 | Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Wiśle | Karol Procner | Dawid Cieślar | Rolada z polędwicy z sosem staropolskim z kiszonego rokambułu oraz kostką obsmażaną z kaszy manny |
Deser panny młodej |
Finał konkursu kulinarnego odbędzie się w II poł. października 2015 r. w Warszawie. Nagrodą główną jest tygodniowy staż w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Więcej informacji o projekcie można znaleźć tutaj: Gotuj lokalnie