Finałem konkursu kulinarnego podsumowaliśmy III edycję projektu „Gotuj lokalnie”. 16 października 2015 r. w kulinarnych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 70 zgłoszeń. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki lub deseru oraz dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny, polskich kasz oraz produktów regionalnych.
Prace uczniów oceniało znakomite jury:
- Teo Vafidis – szef kuchni i ekspert kulinarny, ambasador kultury greckiej
- Giancarlo Russo – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, ambasador kuchni włoskiej
- Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka
Jury zwracało uwagę na smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Najbardziej zachwyciła pomysłowość młodych kucharzy, ich odwaga w łączeniu smaków i warsztat pracy.
Zwycięzcami konkursu zostali:
I MIEJSCE
Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach
Opiekun: Lucyna Poczobut
PRZYSTAWKA – Warzywa z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką
DANIE GŁÓWNE – Kasza kuskus z suszonymi pomidorami oraz marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu
II MIEJSCE
Paulina Czopek i Anna Pijanowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych in. Ks. Prof. J. Tischnera w Limanowej
Opiekun: Jakub Kasiński
PRZYSTAWKA – Zawijaki boczkowe/puree z avocado/nowalijki
DANIE GŁÓWNE – Polędwiczka wieprzowa w sosie/pęczak/buraczki
III MIEJSCE
Sylwia Kwiecień i Kinga Trzaska z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu
Opiekun: Marta Bińkowska
PRZYSTAWKA – Kanapka z chleba prądnickiego ze schabem, cykorią, kolorową marchewką oprószona kaszą gryczaną
DANIE GŁÓWNE – Roladka ze schabu z fasolą korczyńską, podana z warzywami, chipsem z kaszy jęczmiennej oraz z sosem żubrówkowym
Gratulujemy zwycięzcom!
Sponsorami nagród dla wszystkich uczestników były firmy: Prymat Sp. z o.o. oraz Merx Team Polska.
Nagrodą główną dla zwycięzców, ufundowaną przez naszą Fundację, jest 5-dniowy kurs w Akademii Marcina Budynka w Augustowie.
W finale konkursu wzięli udział również:
1. Julia Podstawna i Michał Baruciak – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsko-Białej
Opiekun: Izabela Kownacka-Niedoba
2. Agnieszka Pluto-Prądzińska i Anna Warnke – Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. St. Staszica w Bytowie
Opiekun: Sylwia Furmanek
3. Dominika Wojcieszek i Aleksandra Pietrzak – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Kluczborku
Opiekun: Karolina Konarska
4. Weronika Biadasz i Żanetta Grzelak – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Strzałkowie
Opiekun: Jolanta Swat
5. Jagoda Szkrobol i Magdalena Tańczyk – Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Opiekun: Karolina Malaga
6. Anna Janucik i Szymon Zakręta – Zespół Szkół Nr 1 w Wieluniu
Opiekun: Magdalena Kabała
7. Karol Procner i Dawid Cieślar – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle
Opiekun: Iwona Gomola
Więcej o projekcie tutaj.