Nauczyciele ze szkół gastronomicznych, którzy poprowadzą zajęcia z uczniami w ramach projektu „Gotuj lokalnie”, wzięli udział w szkoleniu kulinarnym w dniach 5-6 kwietnia br. Głównym motywem kulinarnym tegorocznej edycji jest polska wołowina w połączeniu z produktami regionalnymi.
Szkolenie zakończyło się III Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym. W pierwszym dniu nauczyciele wzięli udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Marcina Budynka i Jacka Wesołowskiego. W drugim dniu uczestnicy w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dania główne, w których głównymi składnikami był antrykot wołowy w połączeniu z produktami regionalnymi. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Marcin Budynek, Jacek Wesołowski, Karolina Lupa oraz Mats Johansson.
Zwycięzcy:
I miejsce – Marta Bińkowska i Anna Kamińska – Zespół Szkół im Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu
II miejsce – Ewa Dera i Piotr Kisson – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
III miejsce – Aleksandra Bala i Katarzyna Gliniecka – Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
Szkolenie zostało zorganizowane przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. W kolejnym etapie przeszkoleni nauczyciele poprowadzą warsztaty dla uczniów w swoich szkołach.