Finałem konkursu kulinarnego podsumowaliśmy IV edycję projektu „Gotuj lokalnie”. 22 września 2016 r. w kulinarnych zmaganiach udział wzięło 12 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 40 zgłoszeń. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem wołowiny, polskich kasz: pęczaku lub kaszy gryczanej oraz produktów regionalnych.
Prace uczniów oceniało znakomite jury:
Jarosław Walczyk – szef kuchni i ekspert kulinarny
Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej
Katarzyna Oponowicz – Dyrektor Związku Polskie Mięso
Karolina Lupa – koordynator projektu „Gotuj lokalnie”
Jury zwracało uwagę na smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Najbardziej zachwyciła pomysłowość młodych kucharzy, ich odwaga w łączeniu smaków i warsztat pracy.
Zwycięzcami konkursu zostali:
I MIEJSCE
Paulina Smolnik i Dariusz Serkis z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
Opiekunowie: Piotr Kisson, Ewa Dera
II MIEJSCE
Kinga Mikuła i Michał Kowalski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Katowicach
Opiekun: Katarzyna Kopeć – Chodnicka, Beata Glinka
III MIEJSCE
Konrad Żabicki i Tomasz Rosiński z Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie
Opiekun: Aneta Kalinowska i Michał Denesiuk
Gratulujemy zwycięzcom!
Sponsorami nagród dla wszystkich uczestników były firmy i ninstytucje: Związek Polskie Mięso, Agencja Rynku Rolnego, Merx Team Polska, Prymat Sp. z o.o. , ZT „Kruszwica” SA, oraz Fanex.
Dziękujemy!
Nagrodą główną dla zwycięzców, ufundowaną przez naszą Fundację, jest 5-dniowy kurs w Akademii Marcina Budynka w Augustowie.