Dobre praktyki w przetwórstwie farmerskim i rzemieślniczym

25/08/17 Aktualności

 width=


Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami projektu pt. „Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”, realizowanego przez naszą Fundację wspólnie ze Stowarzyszeniem Serowarów Rodzinnych i Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W ramach projektu, który potrwa do 15 października br., zaplanowane są m.in. seminaria dla małych producentów rolnych oraz spotkania dla powiatowych lekarzy weterynarii. Ich uczestnicy zapoznają się dobrymi praktykami weterynaryjnymi w farmerskim przetwórstwie sera zawartymi w „Poradniku Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka”.

Poradnik, który zostanie wydany w ramach projektu, jest skierowany do małych podmiotów działających na rynku spożywczym na niewielką skalę (przetwórstwo farmerskie i rzemieślnicze) i koncentruje się na elementach procesu produkcji przetworów mlecznych niosących ryzyko zagrożenia zdrowotnego, mogącego negatywnie oddziaływać na bezpieczeństwo konsumentów. Osoby, które wezmą udział w spotkaniach, otrzymają egzemplarz Poradnika oraz dowiedzą się, jak należy z niego efektywnie korzystać, aby ich produkty były w pełni bezpieczne dla zdrowia ich klientów.

Szczegółowe informacje nt. operacji można znaleźć tutaj: Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera

Zapraszamy również do odwiedzenia strony operacji: www.serowarzyrodzinni.pl

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 width=

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 width=