Spotkanie w Boguchwale nt. dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera

07/09/17 Aktualności

 width=


5 września w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyły się pierwsze spotkania realizowane w ramach projektu „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera” realizowanego w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

W seminarium skierowanym do przetwórców mleka – producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych oraz w spotkaniu adresowanym do powiatowych lekarzy weterynarii udział wzięło ok. 70 osób. Uczestnicy zapoznali się z „Poradnikiem Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka”, który został zaprezentowany przez jego autora dr Mirosława Sienkiewicza. Podczas spotkań odbyła się także prelekcja pt. „Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny” poprowadzona przez Izabellę Byszewską z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz prezentacja dobrych praktyk w prowadzeniu farmerskiej serowarni „Mleczna Droga. Manufaktura Serów” w Zawadzie w woj. lubelskim, przedstawiona przez Annę Łuczywek ze Stowarzyszenia „Serowarzy Rodzinni”.

Kolejne seminarium dla producentów mlecznych oraz spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii odbędzie się w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w dniu 12 września br. Szczegółowe informacje znajdują się tutaj: SEMINARIA I SPOTKANIA

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 width=

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 width=