W dniach 19-20 października odbyło się szkolenie dla nauczycieli ze szkół gastronomicznych, które biorą udział w tegorocznej, VII edycji projektu Gotuj Lokalnie.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji projektu jest kurczak zagrodowy. W pierwszej części szkolenia uczestnicy wzięli udział w prelekcji nt. możliwości jego wykorzystania w codziennej kuchni, a następnie doskonalili swoje umiejętności pod okiem Marcina Budynka. Razem z szefem kuchni przygotowywali potrawy na bazie kurczaka zagrodowego, dyni oraz produktów regionalnych.
Następnym etapem projektu Gotuj Lokalnie będą warsztaty kulinarne w szkołach, które potrwają do listopada br. W ramach zajęć zadaniem uczniów będzie przygotowanie przepisu na danie główne z wykorzystaniem kurczaka zagrodowego, grzybów suszonych, dyni, produktów lokalnych/regionalnych oraz przepisu na przystawkę ciepłą lub zimną z wykorzystaniem podrobów drobiowych, jaj z wolnego chowu, produktów lokalnych i regionalnych.
Termin nadsyłania przepisów to 24 listopada. Autorzy najlepszych z nich, spotkają się podczas finału konkursu kulinarnego 15 grudnia w Warszawie, gdzie nagrodą główną będzie kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.
Więcej informacji o projekcie – GOTUJ LOKALNIE
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć ze szkolenia – GALERIA ZDJĘĆ
Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Akademią Kulinarną Marcina Budynka.