Przedstawiamy finalistów konkursu kulinarnego w ramach tegorocznej edycji projektu „Gotuj Lokalnie”. 10 zespołów, które przygotowało najlepsze receptury na dania z wykorzystaniem kurczaka zagrodowego, dyni oraz produktów regionalnych i tradycyjnych weźmie udział finałowych zmaganiach podczas warsztatów kulinarnych w Warszawie, które odbędą się 15 grudnia br.
Podczas wyboru najlepszych przepisów, jury kierowało się następującymi kryteriami:
- zastosowanie produktów regionalnych i lokalnych
- odpowiedni dobór/połączenie produktów
- aranżacja dania na talerzu
- zastosowane odpowiednich technik kulinarnych
- kreatywność i pomysłowość
Lista szkół i potraw, które zostały zakwalifikowane do finału konkursu kulinarnego (kolejność przypadkowa):
Nazwa szkoły | Przepisy |
Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie Daria Wesołowska Łukasz Ciechomski nauczyciel opiekun: Emilia Durka, Anna Sujecka |
Faszerowany filet z kurczaka zagrodowego, podany z sosem grzybowym w towarzystwie flambirowanych kopytek z dyni |
Bogactwo jarzyn, mięsiwa oraz wątróbki drobiowej, wypełniające kruche babeczki otoczone sosem na bazie jaja z wolnego chowu | |
Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach Izabela Dojnikowska Angelika Jackiewicz nauczyciel opiekun: Lucyna Poczobut |
Marynowana dynia i filet z kurczaka w jesiennym wydaniu z pudrem grzybowym |
Zgrany duet: pasztet z wątróbki drobiowej i jajko konfitowane z nutą chrzanową | |
Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach Martyna Gulbierz Monika Suchocka nauczyciel opiekun: Lucyna Poczobut |
Trójkolorowy przekładaniec na sosie śmietanowo-borowikowym |
Mus wątróbkowy zapiekany w cieście dyniowym w towarzystwie jesiennych marynowanych gruszek | |
Zespoł Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej Ewa Pasierbek Agnieszka Dutka nauczyciel opiekun: Izabela Kownacka-Niedoba |
Pierś z kurczaka sous-vide pod grzybową pierzynką z dwukolorowymi kluseczkami ziemniaczanymi, brokuł okraszany, z sosem szpinakowym pesto |
Terrina z wątróbki drobiowej z musem gruszkowo-morelowym i podpłomykami w koszyczku z parmezanem | |
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej Tomasz Jarmolski Kacper Sproski nauczyciel opiekun: Małgorzata Kłopotowska |
Kurczak zagrodowy z pieca, aromatyzowany grzybami, na puree z dyni, z sałatką z buraków, oscypka I krupnioka, podany na jarmużu |
Aromatyczna wątróbka z patelni z lodami z zsiadłego mleka, soczystymi jabłkami, musem mango I jajkiem w koszulce | |
Zespół Szkół Hotelarsko – Turystycznych w Zakopanem Katarzyna Szczepaniak-Krupowska Szymon Molek nauczyciel opiekun: Magdalena Kulig |
Zielony wiyrsycek a w nim łoscypek |
Góralsko dżazga na krwawej brusznicy | |
Zespół Szkół Hotelarsko – Turystycznych w Zakopanem Jakub Bylica Konrad Wnęk nauczyciel opiekun: Małgorzata Guzal-Woźniak |
Giczka w cusce |
Sarpacka w potrowie | |
Zespoł Szkół Ekonomiczno – Usługowe w Żychlinie Sebastian Durski Damian Durski nauczyciel opiekun: Katarzyna Hryciuk |
Elementy kurczaka marynowane w miodzie/dynia z twarogiem wędzonym/sos kurkowo- pomidorowy/ziemniak/puree z pietruszki |
Pate z wątróbki z jabłkiem/galaretka z wina/jajo confit/espuma z sera pleśniowego/sos jabłkowo- żurawinowy/kawior z białka | |
Zespoł Szkół Ekonomiczno – Usługowe w Żychlinie Justyna Marciniak Antoni Zejer nauczyciel opiekun: Sylwia Maciejewska |
Kruche ciastko z farszem i bezą oraz posypką z pumpernikla na sosie z buraka ze śniegiem z maślanki |
Watróbka, pierś i serce na musie z dyni i gruszki z tiulem i sosem z sera smażonego | |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie Dawid Ostrycharz Krzysztof Burchardt nauczyciel opiekun: Dawid Jaroszewski |
“Z miłości do słodkości” – Rolada z wędzoną śliwką |
“Pate” z flambirowanej wątróbki z rozmarynowym masłem |
Więcej informacji o projekcie: Edukacja/Gotuj lokalnie