Finaliści konkursu kulinarnego „Gotuj lokalnie”

04/12/17 Aktualności

Przedstawiamy finalistów konkursu kulinarnego w ramach tegorocznej edycji projektu „Gotuj Lokalnie”. 10 zespołów, które przygotowało najlepsze receptury na dania z wykorzystaniem kurczaka zagrodowego, dyni oraz produktów regionalnych i tradycyjnych weźmie udział finałowych zmaganiach podczas warsztatów kulinarnych w Warszawie, które odbędą się 15 grudnia br.

Podczas wyboru najlepszych przepisów, jury kierowało się następującymi kryteriami:

  • zastosowanie produktów regionalnych i lokalnych
  • odpowiedni dobór/połączenie produktów
  • aranżacja dania na talerzu
  • zastosowane odpowiednich technik kulinarnych
  • kreatywność i pomysłowość

Lista szkół i potraw, które zostały zakwalifikowane do finału konkursu kulinarnego (kolejność przypadkowa):


Nazwa szkoły Przepisy
Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w  Kutnie
Daria Wesołowska
Łukasz Ciechomski
nauczyciel opiekun: Emilia Durka, Anna Sujecka
Faszerowany filet z kurczaka zagrodowego, podany z sosem grzybowym w towarzystwie flambirowanych kopytek z dyni
Bogactwo jarzyn, mięsiwa oraz wątróbki drobiowej, wypełniające kruche babeczki otoczone sosem na bazie jaja z  wolnego chowu
Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach
Izabela Dojnikowska
Angelika Jackiewicz
nauczyciel opiekun: Lucyna Poczobut
Marynowana dynia i filet z kurczaka w jesiennym wydaniu z pudrem grzybowym
Zgrany duet: pasztet z wątróbki drobiowej i  jajko konfitowane z nutą chrzanową
Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach
Martyna Gulbierz
Monika Suchocka
nauczyciel opiekun: Lucyna Poczobut
Trójkolorowy przekładaniec na sosie śmietanowo-borowikowym
Mus wątróbkowy zapiekany w cieście dyniowym w  towarzystwie jesiennych marynowanych gruszek
Zespoł Szkół Gastronomicznych i Handlowych w  Bielsku-Białej
Ewa Pasierbek
Agnieszka Dutka
nauczyciel opiekun: Izabela Kownacka-Niedoba
Pierś z kurczaka sous-vide pod grzybową pierzynką z dwukolorowymi kluseczkami ziemniaczanymi, brokuł okraszany, z sosem szpinakowym pesto
Terrina z wątróbki drobiowej z musem gruszkowo-morelowym i podpłomykami w koszyczku z parmezanem
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w  Bielsku Białej
Tomasz Jarmolski
Kacper Sproski
nauczyciel opiekun: Małgorzata Kłopotowska
Kurczak zagrodowy z pieca, aromatyzowany grzybami,
na puree z dyni, z sałatką z buraków, oscypka I krupnioka, podany na jarmużu
Aromatyczna wątróbka z  patelni z lodami z zsiadłego mleka, soczystymi jabłkami, musem mango I  jajkiem w koszulce
Zespół Szkół Hotelarsko – Turystycznych w  Zakopanem
Katarzyna Szczepaniak-Krupowska
Szymon Molek
nauczyciel opiekun: Magdalena Kulig
Zielony wiyrsycek a w nim łoscypek
Góralsko dżazga na krwawej brusznicy
Zespół Szkół Hotelarsko – Turystycznych w Zakopanem
Jakub Bylica
Konrad Wnęk
nauczyciel opiekun: Małgorzata Guzal-Woźniak
Giczka w cusce
Sarpacka w potrowie
Zespoł Szkół Ekonomiczno – Usługowe w Żychlinie
Sebastian Durski
Damian Durski
nauczyciel opiekun: Katarzyna Hryciuk
Elementy kurczaka marynowane w miodzie/dynia z twarogiem wędzonym/sos kurkowo- pomidorowy/ziemniak/puree z pietruszki
Pate z wątróbki z jabłkiem/galaretka z  wina/jajo confit/espuma z sera pleśniowego/sos jabłkowo- żurawinowy/kawior z białka
Zespoł Szkół Ekonomiczno – Usługowe w Żychlinie
Justyna Marciniak
Antoni Zejer
nauczyciel opiekun: Sylwia Maciejewska
Kruche ciastko z farszem i bezą oraz posypką z pumpernikla na sosie z buraka ze  śniegiem z maślanki
Watróbka, pierś i serce na musie z dyni i  gruszki z tiulem i sosem z sera smażonego
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w  Gronowie
Dawid Ostrycharz
Krzysztof Burchardt
nauczyciel opiekun: Dawid Jaroszewski
“Z miłości do słodkości” – Rolada z wędzoną śliwką
“Pate” z flambirowanej wątróbki z rozmarynowym masłem

Więcej informacji o projekcie: Edukacja/Gotuj lokalnie