Warsztaty kulinarne

15/05/18 Aktualności

W dn. 10-11 maja w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów odbyły się pierwsze z cyklu warsztatów w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. Wzięły w nich udział Koła Gospodyń Wiejskich z woj. dolnośląskiego.

Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego prowadzonego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Jednym z tematów spotkania było także dziedzictwo kulinarne Dolnego Śląska.

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Mariusza Siwaka, uczestniczki

przygotowywały potrawy regionu zachodniopomorskiego i poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Wśród przygotowywanych dań znalazły się, m.in. tatar z łososia Jurajskiego, zupa rybna, pstrąg źródlany z Zielenicy, smażenina kresowa, maczanka rodatycka oraz czarne gołąbki lwowskie.