Wśród tematów poruszanych podczas drugiego dnia Europejskiego Forum Rolniczego była również kwestia stanu i perspektyw rozwoju wymiany handlowej towarów i usług rolniczych z krajami pozaeuropejskimi. W dyskusji udział wzięli: Ryszard Zarudzki – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP, dr Czesław Siekierski – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Parlamencie Europejskim, Waldemar Dubaniowski – Ambasador RP w Królestwie Tajlandii, Mariusz Lęgowski – Przedstawiciel Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Komisji Europejskiej, prof. ChinweIfejika Speranza z Uniwersytetu w Bernie (Szwajcaria), Simplice Nouala Fonkou – Przedstawiciel Komisji ds. Rolnictwa Unii Afrykańskiej, Amit Lohani – Prezes Federacji Importerów Indyjskiej Żywności (FIFI) oraz Katarzyna Kwiecień, Dyrektor Departamentu Wsparcia Eksportu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Dyskusję poprowadził Artur Osiecki – dziennikarz „Rzeczpospolitej”.
Uczestnicy debaty zgodzili się, że o ile eksport polskiej żywności stale rośnie, to nadal w większości trafia on do Unii Europejskiej, a Polska ma wielki potencjał, aby wejść na rynki pozaeuropejskie. Podczas dyskusji podkreślono, że jedną z głównych barier eksportowych jest nieznajomość rynków pozaunijnych, koncentracja na hermetycznym rynku chińskim oraz mała znajomość polskich marek wśród konsumentów. Wskazane zostały również korzystne, ale nadal niedoceniane kierunki handlowe dla polskiej żywności takie, jak: Indie, Tajlandia, Wietnam, Indonezja, Filipiny, Malezja oraz kraje afrykańskie. Zdaniem uczestników dyskusji dokładne zbadanie preferencji konsumentów w tych krajach i zaproponowanie im np. żywności w formie bardziej przetworzonej, może okazać się kluczem do sukcesu eksportu polskiej żywności.