Warsztaty kulinarne dla szkół

22/09/21 Aktualności

 width=

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami organizacji warsztatów kulinarnych dla szkół, które zostaną zorganizowane w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”.

Warsztaty kulinarne online dla szkół podstawowych i gastronomicznych poprowadzą członkinie Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) z poszczególnych województw, które brały udział w szkoleniach online.

Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów z lokalnymi i tradycyjnymi potrawami. Problem świadomości lokalnej społeczności nie dotyczy tylko produktów spożywczych, ale ogólnie dziedzictwa kulturowego swojego regionu, które jest bardzo ważne pod kątem kształtowania postaw młodych ludzi wobec lokalnych zasobów oraz upowszechniania i przekazywania tej wiedzy dalej. Na terenach wiejskich, obok kół gospodyń wiejskich oraz osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, mało kto kultywuje i wykorzystuje produkty lokalne. Stąd narodził się pomysł, by nie tylko wśród członków kół gospodyń wiejskich, ale także wśród młodzieży (przyszłych kucharzy i restauratorów, czyli uczniów klas o profilu gastronomicznym oraz dzieci ze szkół podstawowych) upowszechniać wiedzę na temat produktów lokalnych i tradycyjnych oraz wskazywać korzyści, jakie niesie za sobą wykorzystanie tego bogactwa wsi. Dzięki warsztatom młodzież pozna dziedzictwo kulturalne swojego regionu.

Do wzięcia udziału w warsztatach zapraszamy co najmniej jedną klasę (min.15 uczniów) z jednej szkoły. Spotkanie będzie miało formę online podczas jednej lekcji, w którym wezmą udział członkinie Koła Gospodyń Wiejskich, uczniowie oraz przedstawiciele Fundacji EFRWP. Przez pierwszą część lekcji zostanie wyświetlone nagranie z przygotowania przez KGW dwóch tradycyjnych potraw, a następnie zostanie czas na dyskusje i pytania od uczniów. Nagranie przygotowania potraw zostanie przesłane do szkół również na pendrivie do ewentualnego wykorzystania podczas innych lekcji lub spotkań. Warsztaty odbędą się w październiku br.

Dokładne terminy warsztatów zostaną ustalone z zakwalifikowanymi szkołami.

Zainteresowane szkoły zapraszamy do bezpośredniego kontaktu mailowego bądź telefonicznego:
Aleksandra Lidzka, tel. 22 639 87 63, a.lidzka@efrwp.com.pl do 27 września br.

Decyduje kolejność zgłoszeń.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Zapraszamy do udziału.


Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan operacyjny na lata 2020-2021.

 width=

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.