IV edycja programu 2014

IV edycja programu pod nazwą „Gotuj lokalnie” trwała od marca do października 2014 r. W warsztatach kulinarnych wzięło udział 20 szkół gastronomicznych z całej Polski.

W ramach programu odbyły się:

  • szkolenia dla nauczycieli
  • warsztaty dla uczniów w szkołach
  • ogólnopolski konkurs kulinarny

Nauczyciele, którzy zostali wytypowani przez szkoły, w dniach 27-28 marca 2014 r. wzięli udział w szkoleniu metodycznym podczas Targów EuroGastro, gdzie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Marcina Budynka i Tomasza Jakubiaka – znanych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych. Na zakończenie szkolenia nauczyciele zmierzyli się w mini konkursie kulinarnym.

Warsztaty dla uczniów, prowadzone były w okresie od kwietnia do czerwca br., w formie zajęć pozalekcyjnych.

Uczestnicy programu wzięli również udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym, w ramach którego w 2-osobowych drużynach przygotowali własne receptury na danie główne oraz zimną przekąskę lub deser dla 4 osób. Głównym składnikiem ich propozycji był produkt regionalny. Dziesięć najlepszych zespołów, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, wzięło udział w finale konkursu, który odbył się 27 września br. w Warszawie.

Nagrodą dla zwycięzców był kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Konkurs „Gotuj lokalnie” rozstrzygnięty!

 

W sobotę, 27 września w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, rozstrzygnięty został ogólnopolski konkurs kulinarny „Gotuj lokalnie”, będący posumowaniem programu naszej fundacji.

 

W konkursie wzięło udział 10 ekip, wybranych w I etapie konkursu, z różnych regionów Polski, których zadaniem było zaprezentowanie na talerzu w nowoczesny sposób produktów regionalnych.

 

W skład komisji konkursowej weszli:

 

  • Jerzy Pasikowski – szef kuchni i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  • Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka
  • Tomasz Jakubiak – szef kuchni i dziennikarz kulinarny

Zadaniem każdego zespołu było przygotowanie dania głównego i przystawki lub deseru, których bazą były przede wszystkim polskie produkty tradycyjne i lokalne.

 

 

 

Zwycięzcami konkursu zostali:

 

I miejsce – Agnieszka Dymińska i Anna Łohonko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim

 

II miejsce – Maciej Pisarek i Kamila Woźniak – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim

Obie drużyny przygotował nauczyciel Paweł Salamon

 

III miejsce – Weronika Kozłowska i Bartłomiej Brzozowski – Zespół Szkół RCKU w Kościelcu, których opiekunem była Jolanta Chruścielska

 

Gratulujemy zwycięzcom!

 

Zwycięzcy zachwycili jurorów długo pieczonymi policzkami wieprzowymi w duecie kaszanki, chrzanowej fasoli i esencji z majeranku oraz strudlem rolowanym z kozim serem, makiem i duszonymi wiśniami w półtoraku.

 

Regulamin projektu - Warsztaty kulinarne Gotuj lokalnie 478 KB Konkurs kulinarny 398 KB Warsztaty kulinarne w szkołach 1170 KB