V edycja programu 2015

 

V edycja projektu „Gotuj lokalnie” trwała od lutego do października 2015 r. W warsztatach kulinarnych wzięło udział 18 szkół gastronomicznych z całej Polski.

W ramach programu odbędą się:

  • szkolenie dla nauczycieli
  • warsztaty dla uczniów w szkołach
  • ogólnopolski konkurs kulinarny

 

Nauczyciele, którzy zostali wytypowani przez szkoły, w dniach 26-27 marca 2015 r. wzięli udział w szkoleniu metodycznym podczas Targów EuroGastro, gdzie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez m.in. Marcina Budynka, Jerzego PasikowskiegoJosepha Seeletso – znanych szefów kuchni. Na zakończenie szkolenia nauczyciele zmierzyli się w mini konkursie kulinarnym.

 

Warsztaty dla uczniów, prowadzone były w okresie od kwietnia do czerwca br., w formie zajęć pozalekcyjnych przez nauczycieli ze szkół.

 

Uczestnicy programu wzięli również udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym, w ramach którego w 2-osobowych drużynach przygotowali własne receptury na danie główne oraz zimną przekąskę lub deser dla 4 osób. Głównym składnikiem ich propozycji były produkty regionalne, zaproponowane przez organizatorów. Dziesięć najlepszych zespołów zostało wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów. W II poł. października 2015 r. wezmą one udział w finale konkursu – Lista zakwalifikowanych szkół do finału.

 

Finał konkursu kulinarnego „Gotuj lokalnie” odbył się 16 października br. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie o godz. 10:00.

Więcej o finale tutaj.

 

Nagrodą dla zwycięzców jest kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

 

 

REKRUTACJA

 

Rekrutacja do tegorocznej edycji 2015 została zakończona.

Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Regulamin projektu Warsztaty kulinarne 419 KB Założenia projektu Warsztaty kulinarne 284 KB