Agnieszka Zając i Michał Balasa z Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach przez pięć dni doskonalili swoje umiejętności kulinarne w Akademii Marcina Budynka. Młodzi kucharze z Podkarpacia odebrali tym samym swoją nagrodę, którą zdobyli, wygrywając II edycję konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. W kursie towarzyszyli im również: Marek Ciureja i Bartosz Lenkiewicz – zdobywcy II miejsca z Gorzowa Wielkopolskiego oraz Sebastian Dzierzgwa i Konrad Dzikowski – zdobywcy III miejsca z Kościelca.
Finał konkursu kulinarnego odbył się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa. W ogólnopolskim konkursie wzięli udział uczniowie ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Najlepsi okazali się młodzi kucharze z Podkarpacia.
Agnieszka Zając i Michał Balasa zachwycili jury wyjątkowymi daniami, opracowanymi według autorskich przepisów. Wspierała ich nauczycielka, pani Wioletta Walczyk-Weselak. Nagrodą dla zwycięzcówbył kurs sztuki kulinarnej w Akademii Marcina.
Pod czujnym okiem Mistrza Kuchni uczniowie przygotowali wiele nowych potraw. W pierwszym dniu warsztatów w Akademii Marcina Budynka młodzi kucharze zapoznali się z metodą gotowania „souce vide”. Przyrządzili m.in. pomidory confit, ziemniaki po arabsku i kalafiora w mleku. Drugiego i trzeciego dnia przygotowywali desery – panna cotte, krem czekoladowy czy lody w różnych smakach: bananowy z curry, marakuja z pieprzem, biała czekolada. Tradycyjne produkty nabrały ciekawych, orientalnych smaków.
Uczniowie z Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach przygotowali też wiele innych, wyszukanych dan, w tym: marchew gotowaną w miodzie, vitello tomato, bakłażany w cieście, mile file z pstrąga czy mus na wędzonej białej czekoladzie.
Więcej zdjęć w Galerii