Już w najbliższą niedzielę, 6 października odbędzie się Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, organizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP) oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). Miłośnicy tradycyjnych polskich produktów będą mogli posmakować regionalnych wyrobów oraz zrobić zakupy u producentów z całego kraju.
Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych odbędzie się w warszawskiej „Fortecy” (przy ul. Zakroczymskiej 12), w godz. 10.00-17.00. Na stoiskach producentów – zaproszonych z różnych regionów Polski – pojawią się wyjątkowe specjały, m.in.: miody, wędliny i sery, przetwory owocowe i warzywne, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne alkohole. Dodatkowo na odwiedzających czekają degustacje przygotowane przez organizatorów i wystawców.
Podczas kiermaszu zostaną również ogłoszeni laureaci finału II edycji Ogólnopolskiego Konkursu organizowanego przez MRiRW, na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem polskich produktów zarejestrowanych w UE. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski.
Dziesięć najlepszych szkół, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do Warszawy. Okazuje się, że aż 8 ekip laureatów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych EFRWP „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.
W ramach zajęć „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”warsztatów młodzi kucharze poszerzali wiedzę i zdobywali umiejętności praktyczne w dziedzinie optymalnego wykorzystywania regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakościw nowoczesnej kuchni polskiej. Projekt dawał szansę odpowiedniego przygotowania się i lepszego startu uczniów w konkursie MRiRW.
Zapraszamy!