Przedstawiamy Koła Gospodyń Wiejskich z województw kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego, które zostały zakwalifikowane do udziału w operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”.
Woj. podkarpackie
- Koło Gospodyń Wiejskich Bronisławianki (gmina Dobre): ,,Kujawiok” – wielkanocna baba drożdżowa
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniewie (gmina Bądkowo): zupa kwas
- Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi (gmina Tuchola): mace borowiackie
Woj. lubelskie
- Koło Gospodyń Wiejskich w Mikołajówce (gmina Urzędów): Pieróg urzędowski
- Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego (gmina Terespol): Golasy z kaszy gryczanej z serem
- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice (gmina Fajsławice – P. F. Gorzkowska i G. Grzegorczyk): Zupa chłopska
Woj. łódzkie
- Koło Gospodyń Wiejskich w Polesiu (gmina Wieruszów): Prażuchy z żeberkami i kapustą
- Koło Gospodyń Wiejskich ,,Bukowianki” (gmina Opoczno): Zalewajka
- Koło Gospodyń Wiejskich w Skroninie (gmina Białaczów): Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Woj. podlaskie
- Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzyniówce (gmina Zabłudów): Kibiny
- Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Dołubowie (gmina Dziadkowice): Pierogi z kurkami i sezamem pieczone w piekarniku
- Stowarzyszenie Aktywna Wieś w Niewinie Borowym (gmina Wyszki): Zaguby
Woj. podkarpackie
- Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy Różanieckiej (gmina Narol): Karp królewski
- Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów (gmina Krzeszów): Krupiak
- Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice (gmina Radomyśl nad Sanem): Wędzone żeberka duszone z cebulą
Woj. pomorskie
- Koło Gospodyń Wiejskich Strzeczona (gmina Debrzno): Schab po myśliwsku z pieczonymi ziemniakami i sosem grzybowym
- Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata (gmina Kościerzyna): Potrawka z kurczaka – frykasy
- Agroturystyka Zyta Górna Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie (gmina Stężyca): Konfitura z truskawki kaszubskiej
Woj. śląskie
- Koło Gospodyń Wiejskich Gierałtowice (gmina Gierałtowice): Żur śląski gotowany na kościach wędzonych i domowym zakwasie
- Koło Gospodyń Wiejskich Miedźno (gmina Miedźno): Pierogi z kaszą jaglaną
- Koło Gospodyń Wiejskich ,,Popielów – Radziejów” (gmina m. Rybnik): Wodzionka
Woj. zachodniopomorskie
- Koło Gospodyń Wiejskich Reptowo (gmina Kobylanka): Zupa dyniowa z kluseczkami
- Koło Gospodyń Wiejskich w Lasce (gmina Wolin): Pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem wieprzowym z wędzonym boczkiem i cebulą
- Koło Gospodyń Wiejskich Kopystki (gmina Pełczyce): Pierogi z soczewicy zielonej