Warsztaty dla szkół gastronomicznych, prowadzone przez koła gospodyń wiejskich

30/10/19 Aktualności

W II połowie października rozpoczął się cykl warsztatów w szkołach gastronomicznych realizowanych w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich”. Zajęcia dla uczniów z klas kształcących w zawodach gastronomicznych oraz ich nauczycieli poprowadzili przedstawiciele KGW.

Warsztaty były okazją do zapoznania młodzieży z dziedzictwem kulinarnym regionu – koła zaprezentowały uczniom lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, typowe dla danego regionu, a także promowały zdrowe żywienie, poprzez m.in. wykorzystanie w kuchni produktów pochodzących od najbliższych producentów i z własnych upraw.

Uczestnicy warsztatów zostali również zapoznani z historią i działalnością KGW prowadzących zajęcia, a następnie pod okiem prowadzących wspólnie przygotowywali minimum dwa dania, z których słynie koło oraz dany region. Wśród potraw tych znalazły się m.in. kapusta kiszona zasmażana z boczkiem, miodem i żeberkami (przygotowali ją uczniowie ze szkoły z Sandomierza wspólnie z KGW Topoli) oraz zalewajka i gały korytkowskie (autorstwa uczniów z Szydłowca oraz pań z KGW w Korytkowie). Po zakończeniu części kulinarnej i wspólnej degustacji uczniowie otrzymali pamiątkowe certyfikaty.

W warsztatach wzięło udział 265 uczniów i 17 nauczycieli z 14 szkół gastronomicznych z 7 województw objętych operacją: mazowieckiego, wielkopolskiego, lubuskiego, opolskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego oraz warmińsko-mazurskiego.


Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 width=

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.